Kobila povređena sekirom

Kobila povređena sekirom

Nemamo reči za ovaj slučaj. Viđali smo konje u raznim lošim stanjima, nažalost, i uživo i na internetu, ali ovako nešto do sada nismo videli, nikad i nigde.

Ovo je najmršaviji živi konj sa kojim smo se susreli i mi i naš veterinar, a da bi stvar bila još gora, apsolutno sve na ovoj kobili je u užasnom stanju!

Neuhranjena potpuno (kost i koža u bukvalnom smislu), zapuštena, puna parazita, loše potkovana, a sve to nije ništa naspram njenog glavnog problema – par dubokih i gadno inficiranih rana (dobili smo informaciju da su od posledica udarca sekirom), koje su toliko duboke da su stigle do kostiju! Deo tkiva su pojeli crvi, deo je istruleo, gnojna kesa se stvorila.

Ona je na samoj ivici života.

Ne znamo više šta bismo rekli ni o ljudima koji su je doveli u ovo stanje ni o samom konju, sem da je ovo više nego užasno.

Verovatno je pitanje trenutka koliko bi njeno jadno telo izdržalo, da se nije pojavila divna Ana Bojić, iako i sama u teškoj finansijskoj situaciji, koja nije mogla da okrene glavu i koja je kobilu otkupila i smestila u naš azil.

Sada se mi ovde borimo za nju i dajemo sve od sebe da uspe da preživi. Svakodnevne terapije, ispiranja rana dva puta na dan, kvalitetna ishrana i maksimalna nega. Njoj je sve nedostajalo, čak i običan ljudski dodir koji joj ne nanosi bol, a na koji reaguje sa iznenađenjem u očima.

Ona nije imala gde, nije imala nikog ko bi stao u njenu odbranu, ko bi je sačuvao od brutalnog udarca, od izgladnjivanja, od nebrige. Bila je potpuno sama. Sada ima nas.

Svaka pomoć njoj je života vredna.

YT kanal na kome možete videti kako je sve to izgledalo (nije za one sa slabijim srcem i želucem): shorturl.at/hjnEN

UPDATE: Iako je njeno stanje i dalje daleko od dobrog i ne želimo da se unapred opustimo, ipak posle ciklusa terapija i kontrole veterinara, možemo konačno malo da odahnemo i kažemo da stvari idu u nekom dobrom pravcu!

Završio se jedan krug terapija, sada smo prešli na drugi. Rane koje su do pre nekoliko dana bile pune gnoja i crva i produbljivale se sve više, sada konačno zarastaju. Jede lagano i ne ostavlja ni jednu travku, niti jedno zrno. Trebaće dosta vremena da se ona vrati u neko normalno stanje, ali neka ide tempom koji njenom namučenom telu najviše prija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.