Lukovi

Home / Lukovi

Prva srpska lukarska radionica “Staro Brdo” izrađuje svetski priznate lukove od najbiranijih komada drveta.

Drveni luk. Jedno od najstarijih oružja ljudske vrste, korišćen je od najranije praistorije. Kako je čovek evoluirao tako je i luk, zajedno sa njim. Pratio ga je sve vreme razvoja civilizacije, sve do pojave baruta. Sa pojavom baruta kreće izumiranje luka kao oružja. Ostaje očuvan uglavnom u netaknutim delovima prirode, u plemenima u dubini šuma i nepristupačnim predelima. U prvoj polovini 20-og veka se kreće ponovo sa oživljavanjem kulture drvenih lukova. Tome mnogo doprinosi i brod Mary Rose, potonuo u 15. veku otkopan sa dna mora 1982., sa 137 lukova i više od 3500 strela. Uz mnogo napora bivaju sastavljeni zaboravljeni delovi slagalice zvane drveni luk. Vraća mu se stara slava kao rezultat tog rada, ponovo se prave lukovi jaki i kvalitetni kao nekada, kada su predstavljali granicu izmedju života i smrti, gospodara i roba, bogatog ili gladnog.

Zavisno od perioda istorije, namene i terena po kome su se koristili, lukovi su imali najrazličitije dužine, oblike i snage. Engleski dugi su bili najjači, za probijanje oklopa. Lovački su bili slabiji, dovoljni za lov divljači. Gusti neprohodni tereni su zahtevali kratke lukove, visoke i čiste šume dozvoljavale duge i moćnije lukove.

Radionica “Staro brdo”, uz konsultacije sa najvećim majstorima lukarstva u svetu, izrađuje istorijski tačne replike lukova svih namena. Od najkvalitetnijeg, pojedinačno biranog drveta, sa mnogo truda i pažnje, vremena i strpljenja, komade drveta pretvaramo u moćne posetioce iz prošlosti, starinskim načinima, onakve kakve su imali naši preci, nekada, negde…

Odlika naših lukova je originalnost. Radeći iz pojedinačnih komada drveta bez upotrebe savremene tehnologije, svaki od lukova nosi jedinstveni pečat unikata – nemoguće je izraditi dva ista luka. Svaki komad drveta je priča za sebe, sa svim svojim mogućnostima, skrivenim tajnama i pričom, jedinstven po izgledu, jačini i nameni. Svaki njegov detalj je prirodan – drvo, koža, kost. Nema ničega, što bi ga razlikovalo od njegovih istorijskih predaka.

Marketing čini svoje, tako da i tradicionalni drveni lukovi osećaju težinu tog bremena – savremena industrija lukova od fiberglasa i karbona nezaustavljivo forsira netačne podatke o drvenim lukovima – da su spori, neprecizni, kratkog veka, slabi… Drveni lukovi izradjeni starinskim načinima, dokazanim kroz vekove opstanka, su moćna, jaka, brza i precizna oruđa koja u mnogim oblastima uspešno mogu da pariraju (u nekima i nadmašuju) modernim lukovima. U rukama veštog strelca, drveni luk ne daje prvenstvo ničemu, bilo da je to najskuplji karbon, fiberglas ili bilo koji drugi veštački materijal. Čudno ali istinito, mnogi savremeni strelci često budu poraženi od vešto izrađenih komada najobičnijeg drveta kojim rukuje znalac. Ali to je već priča u koju je teško poverovati dok se ne vidi svojim očima. Zato lukarska radionica “Staro Brdo” u svom sastavu ima strelište za probu lukova (svih vrsta, ne samo svojih) na kome se svako može uveriti u moć komada drveta koje je dobilo novi život. I traje duže nego čovek koji ga poseduje.

Cilj rada radionice je omasovljenje korišćenja i izrade drvenih lukova. Radi smo pružiti sve informacije vezane za izradu lukova, vrste drveta, materijale i sve ostalo vezano za njih.

Sa željom za dobrom saradnjom, učenjem i druženjem…

Srdačan pozdrav!

 

 

Kontakt

Facebook: www.facebook.com/Old.Hill.Bows

Instagram: old.hill_staro.brdo

YouTube: https://www.youtube.com/Old.Hill.Bows

Mejl: radionica.staro.brdo@gmail.com

Kontakt tel.: +381646851185

Kontakt osoba: Željko Iličić