Kasta

Kasta

Kobila pred kojom je bila svetla budućnost a koja je umalo zaglavila u mračnim katakombama ubice životinja. Ćerka Bukefala, pastuva poznatog po svojoj silini i nezaustavljivosti i divne i elegantne majke Kancone, Kasta je mogla da bude vrhunski trkački konj. Povrede na treningu su je sprečile da to postane. Poklonjena je mestu sa lepom idejom: Ekoparku “Ilina voda” u Kragujevcu. Sa mnoštvom drugih životinja provodila je tamo dane.

Prevrati vlasti i prljave igre moćnika nisu zaobišle ni to mirno mesto. Nekome je pala podla ideja na pamet da Kastu i njenog divnog drugara, malenog magarca Mikija, na prevaru oduzmu i odvedu van parka. Po njih je poslat čovek svima poznat po zlu i surovosti prema životinjama. Magarac nije smeo da se usprotivi. Ušao je u prikolicu i bio istovaren u malu, mračnu i smrdljivu štalu. Kasta nije dozvolila da bude tako surovo odvedena na mesto gde će njen život da se završi. Odbila je da uđe u prikolicu jer je osetila da sa mesta na koje treba da ode neće nikada izaci živa. Nisu uspeli da je uvuku nikakvom silom ni oruđem. Nogu posečenih od konopaca, lica pokidanog udarcima vile za čišćenje štale, izbodenih grudi i izubijana, Kasta je ostala da iznemoglo leži i mirno sačeka svoju smrt tu, gde je i provela svoj život.

Na njenu sreću, pre nego je zlotvor dokrajčio, umešali su se slučajni prolaznici, oteli mu vile i pozvali policiju. Jadna životinja je preživela i uprkos velikom gubitku krvi i više desetina rana na sebi. Velikim zalaganjem jednog od volontera “Iline Vode” koji se brinuo o njoj prebačena je u azil za konje “Staro Brdo” u Lapovu. Niko nikada više neće podići ni ton na nju a kamoli bič ili vilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.