Galerija lukova

Home / Galerija lukova

Za nama je uspešno završen prvi lukarski seminar o izradi tradicionalnih drvenih lukova. 🙂

Pre svega da se zahvalimo svima koji su bili sa nama a i onima koji su nam pružili podršku. Vreme nas je poslužilo fenomenalno. Domaćin nam je omogućio idealne uslove i izašao nam u susret maksimalno. Sama lokacija je bila krajnje oku ugodna.

Seminar je počeo na vreme, sve ekipe su došle spremne. Dobili su komade različitih oblika od kojih je par Ilić-Vidaković dobio najzahtevniji, refleks sa dosta karaktera, čiji se ishod nije znao do pred kraj. Imali smo i jednu leteću ekipu u drugom ešalonu, “trećepozivce” koji su se odlicno snašli u letu sa jednim čudnim grabom. Tu ekipu su činili Branko Čolić i meni nepoznati, maksimalno pozitivni momak…

Veći broj ljudi nam je tražio savete za izradu luka od bagrema. Konačno sam došao do vremena da napravim jedan kraći tutorial o tome.

Kao što znamo (prvenstveno na osnovu iskustva naših starih) bagrem je jako izdržljivo drvo, u svakom smislu: čvrsto, tvrdo, nepodložno truljenju i insektima, dugovečno i žilavo. Na osnovu toga ga mnogi shvataju kao idealno drvo za lukove. Odgovor je tu negde, između, i da i ne…

Već dugo vremena unazad se spremamo da odradimo toliko pominjane testove penetracije na pločama čelika od 2 i 2,5 mm (što je deblje od mnogih prsnih oklopa srednjeg veka). Za ovaj test nam je bilo potrebno nekoliko stvari:

  • teška strela od 100 grama (nešto preko 1500 greina),
  • luk minimalne snage 120# (poslužio je Six Nipples sa 125#), i
  • dobar bodkin, tj. vrh namenjen za probijanje oklopa.

Pošto smo sakupili sve potrebno, pristupili smo testu…