ReWild -Centar za povratak prirodi ReWild

Kažu da svi putevi vode u Rim. Greše. Svi putevi vode prirodi.
Prve ideje o pokretu koji bi moderne, prezauzete, otuđene i sve više stresirane ljude poveo nekim starim stazama malo u nazad, do ponovne bliskosti sa prirodom i mira kakav su imali naši preci, rodile su se pre sedam godina u grupi Staro Brdo. Zaljubljenici u prirodu, srodnih interesovanja, prepoznali su kao problem to sto naša država, kao ni države okruženja, nema organizaciju koja bi se ozbiljnije pozabavila edukacijom dece, omladine i odraslih na temu aktivnog boravka u prirodi, poznavanja i korišćenja njenih blagodeti kao i, na kraju, tehnikama preživljavanja u prirodi. Osim pojedinačnih instruktora koji bi s vremena na vreme negde na terenu održali tematski seminar iz neke od oblasti koje su najinteresantnije, nije bilo nijedne organizacije koja bi potpuno pokrivala celokupnu tematiku – svojim ljudstvom, znanjem, sopstvenim smeštajnim i terenskim resursima, u kontinuitetu, sa unapred određenim planom nastave i rada koji bi bio neprestano dostupan svima koji prepoznaju kod sebe težnju da se ovim veštinama izuče.
Grupa Staro Brdo krenula je sa radom na izradi Centra za povratak prirodi. Godinama je prikupljan materijal, konsultovani stručnjaci, razrađivani i isprobavani eksperimenti na terenu. Najveći izazov predstavljalo je obezbeđivanje lokacije radi izgradnje stalnih postavki skloništa i kampa. Poučeni iskustvom drugih, ustanovili smo da je veliki broj seminara i predavanja usled limitiranog vremena a zahtevnih tema bio prebrzo i površno odrađivan, što je rezultovalo slabijim kvalitetom. Utvrdili smo i razloge za to: neke aktivnosti, kao što je nalaženje adekvatnog mesta za boravak i izgradnja skloništa, mogu oduzeti dosta vremena i time onemogućiti realizaciju svih važnih tema i elemenata seminara. Takođe, ocenili smo da je potrebno obezbediti lokacije različitih klimatskih karakteristika kako bi se pokrio širok spektar aktivnosti za sva godišnja doba.

Centar za povratak prirodi “ReWild” kreće sa radom juna 2017. Aktivnosti se sprovode na 4 jezera i dovoljno velikoj šumi u Lapovu u dolini Morave, kao i u šumi sa sopstvenim izvorom i potokom na planini Bešnjaja kod Kragujevca – dva potpuno različita klimatska podneblja. U planu je da u drugoj polovini 2017. budu dovršeni karakteristični Robinzon-smeštaji za noćenje za naše goste kako bi se osećali komforno i udobno i nakon što se vrate sa terenskih aktivnosti, a i dalje ostanu u bliskom kontaktu sa prirodom.