Svetlosno zagađenje

Nešto “jede” zvezde vedrog noćnog neba. Tom čudovištu je ime “svetlosno zagađenje”.

Svetlosno zagađenje (eng. “light pollution”) je svaka nepotrebna, nekorisna, pogrešno usmerena emisija svetlosti u prostor izvan zone koju je potrebno osvetliti . Sama svetlost se ne može nazvati zagađivačem, već je preterana ili pogrešna upotreba čini štetnom. To je sva ona veštačka svetlost koja nam služi da osvetli mesta koja su nam potrebna i noću, a rasipaju se na česticama prašine, kapljicama vode i aerosolima uopšte.

Više od polovine stanovnika sveta danas živi u gradovima, a 3 od 4 osobe nikada nisu imale doživljaj začuđenosti pred tamnim nebom. Prekrivanjem zvezdanog neba veštačkom svetlošću gubimo dodir s kulturnim nasleđem koje nas je učinilo ovakvima kakvi smo i koje nas je dovelo do toga da se pitamo: ‘Ko smo, odakle smo, kuda idemo?’

Svetlosno zagađenje ometa ekosisteme, ozbiljna je pretnja noćnoj divljači, remeti migratorne obrasce životinja, menja interakcije životinja i odnose predatora i plena, ima negativan uticaj na fiziologiju biljaka i životinja i izaziva fiziološku štetu.

Mnoge vrste, posebno ljudi, zavise od prirodnih ciklusa tela koji se nazivaju cirkardijalni ritmovi koji su određeni svetlom i tamom (dnevni i noćni). Izloženost svetlosti tokom noći može dovesti do poremećaja spavanja i drugih zdravstvenih problema kao što su glavobolja, umor, stres, neki oblici gojaznosti i povećane anksioznosti, a pronalazi se veza sa nekoliko tipova kancera. Nepovoljni efekti po zdravlje nisu samo zbog prekomerne rasvete ili preteranog izlaganja svetlosti tokom vremena već i zbog neodgovarajućeg spektralnog sastava svetlosti (određene boje svetlosti).

Varoš od nekih 10 hiljada stanovnika (na primer Kostolac) širi svoj uticaj na oko 20 km udaljenosti, grad od oko 50 hiljada stanovnika (kao Jagodina) ometa osvetljenje noćnog neba na 40 km udaljenosti (Jagodina tako spaja svoj uticaj sa Paraćinom), grad od oko 250 hiljada stanovnika (kao Niš ili Novi Sad) svetli do oko 80 km udaljenosti, dok milionski grad (npr. Beograd) ‘prlja’ nebo svojom svetlošću i 150 km oko sebe.

U ReWild centru možemo videti zvezde noću, priuštiti da nam svetlost mesečine jedina obasjava put, da u punom sjaju posmatramo munje koje paraju nebo…

I pozivamo i vas da nam se pridružite od proleća 2018.

Čekamo vas, da zajedno uživamo u Prirodi.

#ReWild

Izvor: globeatnight, svemir.blog, efikasnost, meteoosmatranja

0 comments on “Svetlosno zagađenjeAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *