Tušt (Portulaca oleracea)

Sočnih i mesnatih listova, blago kiselkastog osvežavajućeg ukusa, bogat omega tri masnim kiselinama, sa dejstvom donekle sličnim adrenalinu… Predstavljamo vam: tušt.

Tušt (Portulaca oleracea) je niska, polegla po zemlji razgranata biljka. Vodi poreklo iz Kine i Indije, gde je korišćen i kao začin, poznat i u Starom Egiptu, Grčkoj, Rimu. Danas rasprostranjen širom sveta. Uspeva samo do 800 m nadmorske visine, najbolje na plodnom, osunčanom i peskovitom tlu, ali podnosi i siromašna zemljišta i lošije uslove.

Raste samoniklo, kao korov, za šta se često i smatra, ali može i da se uzgaja (iz semena ili presađivanjem biljke) Cveta od jula do oktobra. Sočnih, mesnatih zelenih listova i crvenkaste stabljike, sa najčešće žutim cvetovima koji se ne otvaraju kada je oblačno ili hladnije vreme, već samo po lepom i sunčanom danu. Dobro zadržava vlagu oko sebe, tako da je i kao korov – dobar.

Koristi se u ljudskoj ishrani nadzemni, mladi, sočni deo biljke, svež ili kuvan, kao salata, zimnica, za supe, pite ili kao varivo. Seme se može samleti u hranljivo brašno.

Osim omega 3 masnih kiselina, kojih ima najviše u odnosu na sve zeleno povrće koje jedemo, a po kojima se ističe i preporučuje, sadrži i: vitamine A, C, B i E, minerale magnezijum, kalcijum, kalijum i gvožđe, pigmente koji su antioksidansi, oksalnu i jabučnu kiselinu… Prisustvo oksalata je najveće ujutru, kada se i preporučuje branje biljke, dok se kuvanjem gubi i do 30%.

Osim za jačanje i održavanje dobrog zdravlja organizma, dobar je i za normalizovanje holesterola, triglicerida, ali i tegobe kao što su dijareja, problemi sa varenjem, hemoroidi. Deluje slično adrenalinu, podižući krvni pritisak, zato ne treba preterivati sa njegovom konzumacijom (koliko prstima možete zahvatiti, toliko).

Pored blagodeti za organizam iznutra, može se koristiti i za tretiranje uboda insekata ili zmije, kao i nekih kožnih bolesti, kada se listovi stavljaju na bolno mesto.

Ipak, ne berite ga pored puteva gde je velika količina izduvnih gasova.

Izvori: bastabalkana , lekovitebiljke , odsvegaponesto-oljaka , wikipedia, wimastergardener

0 comments on “Tušt (Portulaca oleracea)Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *