Poljski rastavić

Kraj karbona, pre oko 300 miliona godina, vreme je u kojem su carovale šume ogromnih prečica, rastavića, drvenastih i semenih paprati, a biljke bile primitivne, ogromne i uspešne, kako piše Zov. U to vreme dominirale su drvenaste forme (fosilizacijom ovih biljaka nastao je kameni ugalj), koje su dostizale visinu i do 20 metara, a naseljavale su nepregledna močvarna prostranstva toga vremena. Danas su poznate samo zeljaste forme.

Poljski rastavić , Equisetum arvense, danas smatran korovskom biljkom, predstavnik je familije onih rastavića. Od nekadašnjeg sjaja, ostala je njegova velika otpornost, ali i lekovitost.

U narodu poznat i kao konjski rep, konjorep, preslica, vrtenika,… Višegodišnja biljka sa tankim horizontalnim korenom cme boje koji se poput niti rasprostranjuje u dubinu i širinu, dok je nadzemni deo stabljike uspravan, zelen, sa tankim i brojnim listovima pršljenasto granatim. Zbog male veličine listova, fotosintezu obavlja stablo, a zimu prezimi u zemlji. Raste na močvamom tlu, pored reka, na livadama, poljima, nasipima i padinama. Sakupljaju se preko leta samo sterilni, zeleni izdanci (nadzemni deo biljke).

Rastavić sadrži siicijumovu kiselinu, flavonoide i tragove alkaloida. Bogat je mineralima, koje telo lako koristi.

U biljnoj medicini koristi se prvenstveno kao diuretik, podstiče izbacivanje tečnosti i toksina nagomilanih u organizmu. Čaj od rastavića je proveren narodni lek za mokraćne kanale i bubrege. U kombinaciji sa glogom i matičnjakom preporučuje se ljudima koji pate od visokog krvnog pritiska (zbog svog diuretičnog delovanja), kao i osobama koje pate od osteoporoze, bolova u kostima i zglobovima. Silicijum iz ove biljke smatra se odličnim sredstvom za jačanje tetiva, ligamenata i hrskavice. Spolja se primenjuje i kao oblog kod uganuća ili preloma, za tretiranje čireva na koži, gnojnih upala zanoktica, fistula, za zarastanje rana i opekotina.

Rimski lekar Galen prepoznao je u rastaviću prirodni lek za bolesti mokraćnih puteva (bešike i bubrega), tuberkuloze, čira na želucu i artritisa. Kineska medicina ga preporučuje kao sredstvo za suzbijanje groznice, gripa, hemoroida, infekcije oka (konjunktivitisa) i kao lek protiv nekih bolesti rožnjače.

Zbog visokog sadržaja minerala, rastavić se koristi kao abrazivno sredstvo za glačanje skupocenog posuđa.

 

Na portalu snagabilja.rs našli smo tekst Momčila Antonijevića, koji sadrži i recept za čaj od rastavića za jačanje kostiju, zglobova, tetiva i ligamenata:

Dve supene kašike rastavića preliti sa pola litra hladne vode. Dodati jednu kafenu kašičicu šećera (koji pomaže da se izvuče što više silicijuma) i zagrevati do ključanja. Kad provri, kuvati još dva minuta pa skinuti sa šporeta, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i piti u toku dana. Ovaj čaj pije se šest nedelja. Nakon tog perioda pravi se nedelju dana pauze pa se ceo postupak ponavlja. Ovaj čaj veoma je koristan i za osobe koje imaju slabe nokte koji se često lome.

 

Travari Srbije preporučuju :

Čaj: jednu punu malu kašiku popariti sa četvrt litre vode.

Parni (vrući) oblog: punu pregršt rastavića staviti u sito koje se okači nad posudu sa kipućom vodom. Kada zelje omekša, još vruće ga umotati u pamučnu tkaninu i oblog staviti na bolno mesto. Obavezno je toplo pakovanje! Ostaviti da deluje nekoliko sati tokom noći.

Sedeća kupka: 100 g rastavića ostaviti preko noći u hladnoj vodi, sledećeg dana ugrejati i dodati vodi za kupanje koje traje 20 minuta. Ne brisati se; na vlažno telo obući bade mantil i u krevetu se pariti još jedan sat. Voda pri kupanju treba da je iznad bubrega.

Tinktura: 10g svežeg rastavića potopiti u 50g domaće rakije od žita i 14 dana držati na suncu ili na toplom mestu. Svakoga dana promućkati!

Oblog od kaše: sveži rastavić dobro oprati i gnječiti na dasci sve dok se ne pretvori u kašu.

 

Oprez: Veoma sličan poljskom rastaviću je močvarni (žablji) rastavić – Equisetum Palustre, koji je otrovan!

 

Izvori: herbwisdom, pmf niš (sistematika viših biljaka), prirodalečisve, moćbilja, zov, travarisrbije, čajeviza, wikipedia i dr.

0 comments on “Poljski rastavićAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *