Četvoroprugasti smuk

Elaphe quatuorlineata ili četvoroprugasti smuk nije otrovnica, ali dvorište u kome se igraju deca nije najbolje okruženje ni za koga od njih, tako da je ovaj mladi primerak bezbedno prenet na drugo mesto i vraćen Prirodi.

Smukovi spadaju u česte neotrovnice Srbije. Ovo na fotografijama je primerak mladog prugastog smuka koji može da naraste do veličine od čak 260cm, što ga čini jednom od većih evropskih zmija. Hrani se sitnim životinjama: miševima, gušterima, žabama, nekad i vevricama,… Plen ubija stezanjem, obmotavajući se oko njega i daveći ga. Inače je pitomije naravi, nije agresivan prema ljudima, ali je spreman na odbranu ukoliko se putevi previše ukrste i tada se sklupča, šišti i spreman je na ujed. Za ubijanje prugastog smuka kazna je 50.000RSD, ali i bez obzira na novčanu kaznu, nemojte ih ubijati. Oni čine važnu kariku u prirodnom lancu, jednostavno se odmaknite i nastavite svojim putem ili zmiju dužim štapom pomerite. Ukoliko je potrebno da je uhvatite, uradite kao što je na fotografiji prikazano – zmiju držite za glavu kako ne bi mogla da vas ujede, ali i za rep kako biste sprečili ne baš prijatno uvijanje oko ruke ili da se za vas zakači i ujede vas u trenutku puštanja. Ipak, ukoliko se plašite i niste vešti, izbegavajte ovo da radite.

Prugasti smuk ima 4 linije na gornjem delu tela, dok mu je donji deo krem-bele boje. Kao i skoro sve neotrovnice, glava je sitna i nema zadebljanja na prelazu između vrata i glave, što je za otrovnice karakteristično, jer je to mesto na kome se nalaze otrovne žlezde. Dobri su penjači i često se mogu naći na drveću, a plivaju samo ukoliko moraju.

Na drugoj fotografiji se može videti otvor na donjem delu vilice – glottis. Pomoću njega zmije ispuštaju upozoravajući zvuk (šištanje) i mogu ga pomeriti van tokom većih obroka, kako bi nesmetano mogle da dišu dok jedu velike komade hrane.

Naseljava sunčana i suva staništa, voli livade sa visokom travom, stene, ruševine, drveće. Izbegava jako visoke temperature, a zimi miruje. Pare se u maju/junu, dok ženke polažu jaja u junu/julu. Najaktivniji su ujutru i kasno popodne. Spadaju u strogo zaštićenu vrstu. Mogu da žive do 30 godina, u prirodi nešto kraće.

 

Informacije preuzete sa sajta Srpskog herpetološkog društva, geek.hr , reptilesmagazine, wikipedia, wikivet i drugih

0 comments on “Četvoroprugasti smukAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *