Crni slez (lat.Malva sylvestris)

Crni slez – lek na dohvat ruke

Crni slez (lat.Malva sylvestris) je dvogodišnja i višegodišnja biljka iz familije slezova, zeljastog stabla, razgranatog, visine do 1.5m. Listovi su na dugačkim drškama, različite veličine, bubrežasto srcastog oblika, a cvet se sastoji od 4-6 listova, ružičaste do ljubičaste boje. Cveta od maja do septembra i može se naći duž puteva, ograda, u naseljenim mestima i poljima.

Cvet crnog sleza sadrži dosta sluzi, tanine, antocijane, heterozide flavona i flavonola, vitamin C,…

Najčešće se koristi u obliku čaja, za ispiranje usne duplje i grla pri upali sluzokože, u slučaju ranica, prehlada, suvog kašlja, pluća punih sluzi, promuklosti, gastritisa- upale želudačne sluznice, čira na želucu ili crevima, blažih dijareja, smirivanja grčeva u stomaku, a kod dojilja za povećanu prozvodnju mleka. Takođe, listovi i semenke crnog sleza dobar su sastojak salata. Za spoljašnju upotrebu se u vidu kupki i obloga mogu koristiti za tretiranje rana, opekotina, osipa, ekcema,… kao i lečenje suvih očiju usled manjka suzne tečnosti. Pomaže u tretiranju i otvorenih rana, tako što se rana prvo ispere čajem od crnog sleza a zatim na nju stavi list bokvice.Neželjeni efekti nisu poznati, ali ipak ne bi trebalo preterivati sa količinom.

Cvet se bere kada je u punom cvatu i brzo suši, a zatim čuva od svetlosti i vlage. Koristi se za pripremu čajeva. List se koristi i svež.

Načini upotrebe:

Čaj – osušeni cvetovi (jedna kafena kašika) se preliju sa oko 250ml hladne vode, ostave da odstoje preko noći (a najmanje 2 sata), zatim se napitak zagreje do ključanja, prohladi, procedi i pije. Preporučeno 3-4 šoljice dnevno.

Oblog – ostatke od ovako pripremljenog čaja izmešati sa ječmenim brašnom u kašu, staviti na pamučnu tkaninu i koristiti kao oblog dok je još topao.

Čorba – skuvati ječam, a kada se prohladi dodati listove crnog sleza.

Kupka za ruke i noge – listovi i cvetovi se potope u hladnu vodu preko noći, ujutru zagreju do prijatne temperature i koriste kao kupka.

Napomena: crni slez se uvek potapa u hladnu vodu, kako se ne bi izgubila lekovita svojstva, a zatim pred konzumaciju zagreva. Na 250 ml uvek ide jedna kafena kašika sušene biljke.

Izvor: medicinalplants, lečenjebiljem, čajeviza, wikipedia, herbalsupplementresourse


0 comments on “Crni slez (lat.Malva sylvestris)Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *