Rosopas (Chelidonium majus l.)

Žute cvetove rosopasa (Chelidonium majus l.), zeljaste višegodišnje biljke, možete videti često duž puteva, ograda, šuma, od maja do avgusta. Pomislićete možda da je korovska biljka, ne znajući koliko je u stvari korisna. Rosopas je dobio naziv zbog svoje lekovite tečnosti, kao cvet koja upija (pase) rosu. U narodu poznat i kao Rusa trava, zmijsko mleko, žuta trava… Prema starim pisanjima, biljka je dobila naziv majska lastavičja trava jer cveta sa dolaskom lasta i vene sa njihovim odlaskom. Dostiže visinu do 80 cm, dlakave stabljike, cveta jarko žute boje, sa 4 latice dužine do 1cm. Poreklom sa tla Evrope, ima je u delovima zapadne Azije, kao i u Severnoj Americi.

Biljka je cela otrovna, ali ukoliko se konzumira u tačno određenoj količini, njena lekovita svojstva su gotovo nebrojena – još jedan primer onoga „što te ne ubije, ojača te“ 🙂 Biljka sarži flavonoide, organske kiseline, askorbinsku kiselinu, karoten, alkaloide helidonin, heleritrin, sangvinarin, protopin, i druge. Neophodno je pridržavati se saveta o opreznosti pri upotrebi, a deca, trudnice i dojilje treba da je izbegavaju. Sveža biljka se ne koristi za unutrašnju upotrebu, već samo kao osušena (branje se vrši dok traje cvetanje, a zatim se suši na toplom, provetrenom mestu). Benefiti od nje su brojni: deluje kao sedativ, antifungicid, za čišćenje tela, krvi i jetre, kod astme, lečenja bubrega, hemoroida, bola u želucu i crevima, stimuliše varenje, kao analgetik, protiv zubobolje, antikancerogenog dejstva,… U tradicionalnoj medicini se koristi vekovima, ali je primenu našla i kao sastojak u farmaceutskoj industriji. Jedan od tradicionalnih recepata je priprema čaja od sušenog rosopasa, koji se prelije vrućom vodom, poklopi na 15-20 minuta, a zatim pije gutljaj po gutljaj, dva puta na dan; drugi recept uključuje rakiju i med. 🙂

Za spoljašnu upotrebu, koristi se sirup koji se iz cveta lako cedi (može i presecanjem stabljike) i koji na vazduhu poprima narandžastu boju. Primena mu je za sagorevanje bradavica, kauterizaciju manjih rana, ubrzava zarastanje posekotina i ogrebotina, za tretiranje osipa, ekcema, šuge,… Višednevnim kapanjem soka na bradavice one potpuno nestaju.

Napomena: Biljke nikada ne čupati iz korena.

Informacije preuzete sa portala: prirodnoizdravo , lekovitebiljke , henriettes-herb , missouribotanicalgarden i wikipediaFotografije napravljene pri jednoj od redovnih šetnji duž budućeg ReWild kampa (finalna izgradnja u toku)

0 comments on “Rosopas (Chelidonium majus l.)Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *