Otzi – priča o Ledenom Čoveku

Početak novijeg dela priče o misterioznom Ledenom čoveku počinje 1991. visoko u Alpima. Dvoje nemačkih planinara je naišlo na čudne ostatke tela u ledu. Mislili su da ostaci pripadaju nekom od planinara nastradalih prošlog veka. Obavestili su gorsku službu koja je stigla sutradan i pokušala da oslobodi telo leda u kome se nalazilo, na visini od 3.210 metara. Vest se brzo proširila i uskoro su stigli stručnjaci koji su obavili ekshumaciju. Rezultat je bio zapanjujuc i- ledeni okov je savršeno očuvao telo staro preko 5.000 godina. Telo koje nam je ispričalo jednu staru priču…

Otzi, ime koje je nadenuto pronadjenom ratniku (izgovara se Eci, po delu planine gde je pronadjen) je bio visok oko 165 cm, pedesetih godina. Imao je dugu kosu i bradu koje su ga stitile od vremenskih nepogoda. Na glavi je nosio subaru od medvedje koze a odelo je bilo od jelenske koze prosivene koncem pravljenim od tetiva. Na nogama je imao cizme sastavljene od vise vrsta koze, tako kvalitetno obradjene da su bilo skroz nepromocive. (Njihov kvalitet je takav da se jedna Ceska firma dugo borila da dobije pravo na proizvodnju koznih cipela zasnovanih na karakteristikama Otzijevih). Otzi je bio zilav i snazan, mada ne krupan. Noge su mu bile posebno snazne sto dovodi do zakljucka da se mnogo kretao i pretpostavlja se da je bio izvidnik. Na nekoliko mesta na telu je imao skupine tetovaza u obliku kratkih crtica. Njihovo znacenje nije tacno utvrdjeno ali eksperti nagadjaju da su mozda predstavljale broj ubijenih neprijatelja. Ako je to tacno onda je Otzi bio prava pravcata borbena masina: ukupan broj ih je 57 na njegovom telu. (Zanimljivost: Bred Pit ima iskopirane Otzijeve tetovaze na identicnim mestima na telu). I njegova oprema nam govori da nije bio mirni govedar vec ratnik: bronzana sekira, noz od kremena, luk od tise i 14 strela u tobolcu (od udikovine i drena). U svom dzepu je imao i dve vrste gljiva: jednu za paljenje vatre (neka vrsta truda) i drugu brezinu, koja ima antibioticka dejstva u slucaju ranjavanja.

Nazalost, nije imao prilike da iskoristi drugu da zaleci rane. Analize ukazuju da je Otzijeva smrt bila jako nasilna i krvava. Mnoge posekotine i modrice na njegovim rukama i grudima svedoce o brobi prsa u prsa neposredno pre smrti. Duboka posekotina do kosti palca koja nije ni krenula da srasta je takodje naneta neposredno pred smrt. DNK analizom je utvrdjeno prisustvo krvi cak 4 coveka na njegovoj opremi. Zanimljivo je da je na jednoj od njegovih strela krv dva coveka: pogodio je jednog (verovatno i ubio jer drugacije ne bi mogao da izvadi strelu) a onda i drugog i izvadio je i stavio u tobolac da je iskoristi i treci put. Na toj visini gde se odvijala borba nije bilo moguce popraviti opremu i izraditi nove strele. Na njegovoj lobanji je ustanovljen jak udarac, verovatno neprijateljskom batinom. Mada ih ima mnogo, misli se da nijedna od ovih rana nije imala toliki uticaj na smrtni ishod kao poslednja: duboka rana od strele na levom ramenu. Kobna strela nije pronadjena, Otzi je sam izvadio pred smrt, bezeci od neprijatelja u zavejana bespuca. Umor, krvarenje, hladnoca i mnogobrojne povrede su na kraju uzele danak. Otzi je umro sam, daleko od svih, usamljen u planini. Njegovo telo nije opljackano, sva oprema je nadjena pokraj njega. DNK analiza je utvrdila da je imao genetske greske koje su ga onemogucile da ima potomstvo. Tuzan i usamljen kraj za jednog takvog ratnika, bez ikog i da zazali za njim.

Naravno, za nas je najzanimljiviji deo njegovo opreme bas njegov luk. Duzine 182 cm, dimenzija u drsci 30 x 28 mm daje nam funtazu luka od preko 120#. Pravljen je na danas redak nacin, isecanjem iz sredine tisovog stabla. Britanski Master-Bowyer Steve Stratton je izradio repliku Otzijevog luka od alpske tise i potvrdjuje da je bila snage oko 140#. (Ova funtaza nije neuobicajena kad su ratni lukovi bilo kog doba u pitanju). Svojim mocnim lukom ovaj hrabri ratnik se grcevito branio sve dok smrt nije dosla po njega. Neobicne okolnosti cine Otzija jednim od najpoznatijih strelaca ljudske istorije.

Otzijevo telo se sada nalazi u Juznotirolskom muzeju arheologije u Bolzanu i predstavlja najstariju evropsku mumiju.

0 comments on “Otzi – priča o Ledenom ČovekuAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *